Rentes die banken in Nederland berekenen aan hun klanten zijn recent gestaag gedaald: kredieten voor bedrijven en consumenten zijn goedkoper geworden, terwijl ook de rentevergoeding op spaargeld is verlaagd, volgens de Nederlandse Bank .

In de eerste vijf maanden van 2012 is de gemiddelde hypotheekrente afgenomen. Personen die in mei een nieuwe hypotheek hebben afgesloten of over hun bestaande hypotheek hebben heronderhandeld, kwamen met hun bank een rente overeen van gemiddeld 4,33 procent, tegen bijna 4,54 procent aan het begin van het jaar.
De daling deed zich voornamelijk voor bij hypotheken met een relatief korte rentevaste periode (t/m 5 jaar).
In mei 2012 betaalde een huishouden voor een hypotheek met de korte rentevaste periode (maximaal 1 jaar) ongeveer 1,30 procent minder rente dan voor een hypotheek met een rentevaste periode van meer dan 10 jaar. Eind 2011 stond het verschil op 1,02 procent.

Nederlandse bedrijven (met leningen van meer dan 1 miljoen) betaalden in mei iets minder dan 2 procent, tegen 2,85 procent eind 2011. Op leningen kleiner dan 1 miljoen betaalden bedrijven gemiddeld 3,82 procent, tegen 4,43 procent een jaar eerder.