Uitgaande van de huidige ontwikkelingen zouden onbemande passagiersdrones al binnen vijf jaar operationeel kunnen zijn. Die ambitieuze voorspelling doet Robert Otto, RvB-lid Achmea, aan de vooravond van de Amsterdam Drone Week.

Daarmee zouden de passagiersdrone er zelfs eerder kunnen zijn dan zelfrijdende auto’s. Die snelheid wordt volgens Otto veroorzaakt door het simpele feit dat het gebruik van het luchtruim uniform wordt gereguleerd en er in de lucht geen rekening gehouden hoeft te worden met voetgangers en fietsers.

Nieuwe risico’s
Als verzekeraar kan Achmea geen traditionele benadering gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe verzekeringsproducten en -diensten voor deze nieuwe risico’s, zegt Otto in een gesprek met de organisatie van het event. “Er zijn geen historische gegevens beschikbaar. Daarom zullen we nieuwe technieken moeten gebruiken om de risico’s te begrijpen. Daarvoor moeten we uit het gebouw komen en daar zijn waar de ontwikkelingen plaatsvinden. Het belangrijkste doel voor ons is om meer te weten te komen over om nieuwe verzekeringsproducten en -diensten te ontwikkelen.

Gebruik van het luchtruim
Het zou Otto niet verbazen als in de gezondheidssector het gebruik van drones in levensreddende situaties op korte termijn vaker wordt ingezet. Bijvoorbeeld voor het transport van bloed of organen tussen ziekenhuizen.

Hij ziet twee grote uitdagingen om dit voor elkaar te krijgen. “De grootste uitdaging is de regulering. Alles moet opnieuw worden uitgevonden. Hebben we snelwegen in de lucht nodig? Hoe snel mogen drones vliegen en doen ze dit naast- of boven elkaar? Hoe garanderen we de privacy in de lucht? In de toekomst komt er wellicht één reeks voorschriften en normen voor de hele wereld, zoals die er nu ook zijn voor het huidige gebruik van het luchtruim. De andere uitdaging waarvoor we staan zijn de landingspunten op de grond. Drones moeten toch ergens landen.”

Amsterdam Drone Week
Achmea is partner van de Amsterdam Drone Week, die van 26 tot en met 30 november wordt gehouden in de RAI in Amsterdam. Robert Otto heeft binnen Achmea het onderdeel Innovatie in zijn portefeuille. Hij zit in de Raad van Aanbeveling van dit evenement