Het aantal brandclaims is vorig jaar licht gedaald – vermoedelijk doordat het aantal dagen met heftig noodweer (onweer, wolkbreuken) beperkt was. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond noteerde 103.657 claims in 2016, iets minder (circa 600) dan het jaar ervoor. De meeste brandschadeclaims op opstal- en inboedelverzekeringen zien verzekeraars rondom de jaarwisseling. Vaak gaat het ook om kleine brand- of schroeischade.

De top vijf van brandoorzaken zijn koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars om geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als men niet thuis bent of ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. "Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen."

De impact van noodweer – wolkbreuken en onweer leiden tot brandjes – liet zich duidelijk zien tijdens het noodweer in juni vorig jaar. Het aantal brandclaims lag die 23e juni op landelijke schaal 2 á 3 keer zo hoog als gemiddeld.