Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek blijkt dat tussen 2003 en 2011 de kans dat een woningeigenaar schade aan zijn huis oploopt bijna is verdubbeld tot 9,5% (was 5%).

De laatste vijf jaar is het gemiddelde schadebedrag per waterschadeclaim gegroeid tot 1.636,= (was 1.519,=). Gemiddeld kwam er in 2011 één waterschadeclaim binnen per 25 opstalverzekeringen (in 2007 was dat nog één schade op de 45 polissen).

Grootste boosdoeners op het waterschadevlak zijn problemen met waterleidingen. Dat komst volgens het C.V.S. doordat nieuwe technieken worden toegepast, zoals knelkoppelingen. Als deze koppelingen bij de aanleg namelijk niet goed worden aangeknepen, is de kans groot dat ze binnen enkele jaren gaan lekken met leidingbreuk tot gevolg.

Klimaatveranderingen zorgen ook voor meer schade. Dakgoten en rioleringen kunnen de toegenomen grootte van regenbuien steeds moeilijker aan.

Overigens is de kans op diefstal eveneens groter geworden. Vorig jaar was die één op de 100 polissen (vijf jaar terug nog één op de 200 polissen). Dit zou vooral te wijten zijn aan actievere professionele bendes.